Cesta ze savany do džungle

Po poslední výborné snídani si děláme společnou fotku a vyrážíme na dlouhou cestu napříč Kolumbií. Jedeme 5-ti auty. Doprovází nás i pán a a paní domácí.

Naposledy si vychutnáváme výhledy na savanu, která je prorostlá trávou a jsou zde všudy přítomné termitiště. Řeku Caño Dagua opět musíme překonat pomocí minitrajektu. Je to velké dobrodružství.

Další zastávka je na krásném mostě přes řeku Bita. V meandru jde krásně vidět velká pláž z bílého písku. Vzlétám s dronem a veškerou krásu zachycuji i z vzduchu. Fouká velký vítr a tak mám obavy o drone, protože hlásí, abych přistál. Nejnovější drone Mini 4 od firmy DJI je spolehlivý a zdařilý kousek.

Ujedeme posledních 10km prašné cesty s červenou půdou a na křižovatce odbočujeme na asfaltovou cestu. Asfaltová cesta umožňuje autům jet rychleji. Jak se přibližujeme do hlavního města departamentu Vichada Puerto Carreño, tak cestu lemují lepší a větší domy. Vracíme se z ranče do města. Vracíme se z přírody do civilizace.

Ve městě navštěvujeme obchod, kde prodávají výrobky z kešu oříšků. Jsou jimi zmrzlina, mléko, sirup, máslo, marmeláda džus z plodu, a oříšky samotné. Vše je organické z lokální farmy.

Další zastávka je na trhu v obchůdku s výrobky od místních indiánů. Kupuji si pončo, dva druhy chrastítka, dřevěnou lžičku a dřevěnou sošku orla.

Naskakujeme do letadla a zvedáme křídla. Užívám si posledních pohledů na toto kouzelné místo z ptačího pohledu. Savany, lesy, meandry řek a její písečné břehy.

Jak letadlo stoupá, tak se ztrácíme v oblacích. Hodinu na to jsme nad pohořím And a blížíme se k Bogotě. Vše je položeno ve větší nadmořské výšce. Vše je zelenější. Před Bogotou vidíme spoustu skleníku.

V Bogotě přesedáme na vnitrostátní let do města Santa Marta, který je na severu na karibském pobřeží. Dva minibusy nás přepravuji na kraj národního přírodního parku Tayrona. Tam přesedáme do 4×4 jeepu, který naší výpravu na 3x převáží do nedalekého Villa Yira eco-hotelu. Vyčerpaní a unavení si dáváme půlnoční večeři a jdeme spát.